Persbericht Apache Lokaal

Apache Lokaal zit erop (maar we doen voort)

apache

Apache Lokaal zit erop. Met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds trokken we een jaar lang rond vier thema's de regio in. Dat leverde meer dan vijftig berichten op van overal te lande.

Laat ons even terugblikken.

Een jaar geleden onderzochten we de verkoop van publieke grond door steden en gemeenten. De reeks die we in juni 2019 publiceerden, trok de aandacht van landbouworganisaties, lokale besturen en onderzoekers.

Afgelopen zomer werkten we aan een reeks rond publiek-private zwembaden. We werkten samen met vijf burgers en evenveel collega's om honderden pagina's contracten te analyseren.

In het najaar trok camerabewaking binnen de slimme stad onze aandacht. We bekeken de gewijzigde houding in Gent, de aangroei in Leuven en zagen hoe zelfs kleine gemeenten de camerasmaak te pakken krijgen.

Deze week publiceerden we de laatste drie hyperlokale artikelen en daarvoor spitten we drie thema's uit in één gemeente: Aartselaar. We beschreven hoe een projectontwikkelaar een stuk gemeentepark verwierf, in ruil voor strategisch aangekochte gronden naast het sportcentrum. Daarnaast vergeleken we de drie verschillende adviezen van N-VA-burgemeesters uit Aartselaar, district Wilrijk en stad Antwerpen in het dossier van de afvalverbrandingsoven ISVAG. Een derde stuk mat en visualiseerde de activiteit van raadsleden.

Tussendoor brachten we nog een reeks over de staat van de lokale en regionale journalistiek. Want die niche staat onder druk.

Onze artikelen werden door collega's gelezen en gebruikt, belangengroepen gingen met onze berichten aan de slag en hogescholen en onze beroepsorganisatie toonden interesse in de werkwijze.

Dat de projectsubsidie voor dit project eindigt, betekent geenszins het einde van lokale en regionale onderzoeksjournalistiek voor Apache. We blijven ons inzetten om dit onderbelichte luik in het Vlaamse media-aanbod onder de aandacht te brengen.

We willen je tot slot danken voor je interesse en medewerking als lezer, sympathisant, (burger)journalist of collega. Want Apache Lokaal was van ons allemaal.

De redactie van Apache

Alle artikelen zijn gebundeld in dit overzicht.